
Kanye,
Odată cu zumzetul general, am auzit și eu de curând despre venirea ta la credința în Isus. La fel ca mulți alții, inițial am fost izbit de curiozitate. Am vrut să găsesc surse care să te înfățișeze pe tine personal, explicând ce se întâmplă în viața ta. Le-am găsit și am ajuns la concluzia că lucrurile pe care le spui sună a ceea ce spun cei ce ajung să Îl cunoască și să Îl urmeze pe Isus, potrivit Noului Testament.
Apoi am auzit că ai scos un album exclusiv despre noua ta credință și vrei să îi conduci pe alții să devină urmași ai lui Isus cel din Biblie. L-am ascultat și am fost foarte încurajat de conținutul poetic și mi-a plăcut foarte mult dintr-o perspectivă muzicală/artistică.
Însă ceea ce vreau să îți spun are legătură cu modul în care oamenii reacționează la credința ta, împreună cu câteva aspecte importante la care te poți gândi în acest sezon al schimbării. Ceea ce mi-a atras atenția cel mai mult în privința răspunsurilor altora la afirmațiile tale publice despre venirea ta la Isus și conținutul noului tău album este suspiciunea și îndoiala aruncate asupra ta din partea celor care se declară creștini (deși, chiar și cei care nu se declară creștini s-au îndoit de sinceritatea ta). Aceste versuri din „Hands On” de pe noul tău album mi-au atins inima în mod special în timp ce le ascultam pentru prima oară:
„Ce spun creștinii?
Ei sunt primii care mă judecă
Și mă fac să simt că nimeni nu mă iubește.”
Din păcate, când mă uit pe internet, îmi e clar că aceste versuri reflectă experiența ta autentică în fața declarației tale publice de credință în Isus. În lumina acestor lucruri, deși poate nu vom face asta niciodată față în față, aș vrea să îți spun câteva lucruri despre acest moment important:
1. TE AFLI ÎN COMPANIE BUNĂ
Te afli într-un grup mare de urmași autentici ai lui Dumnezeu care au avut parte de suspiciune și respingere pe măsură ce umblau pe calea pregătită de Dumnezeu pentru ei. Doi dintre cei mai remarcabili sunt Însuși Isus și apostolul Pavel. Când Isus a venit să întruchipeze Evanghelia umanității: „A venit la ceea ce era a Lui, dar ai Săi nu L-au primit” (Ioan 1:11). Când Pavel a încercat să se alăture comunității lui Isus (Biserica) după ce devenise urmaș al lui Isus, oamenii din biserică erau speriați, sceptici și spuneau: „Am auzit de la mulți despre toate relele pe care omul acesta le-a făcut sfinților Tăi în Ierusalim… Nu este el acela care făcea prăpăd?” (Fapte 9:13, 21). Luca, cel care a relatat acest pasaj al poveștii lui Pavel din Fapte, o carte a Noului Testament, a spus că ezitarea oamenilor era înrădăcinată în frică: „A încercat să se alăture ucenicilor, dar toți se temeau de el pentru că nu credeau că este un ucenic” (Fapte 9:26).
În ciuda suspiciunii și respingerii din partea oamenilor lui Dumnezeu, Isus și Pavel aveau și alte lucruri mai importante în comun, printre care aprobarea și sprijinul lui Dumnezeu Tatăl. Mai mult, Pavel avea în viața lui doi creștini care erau gata să îl primească și să încurajeze noua lui credință, chiar în fața a ceea ce părea a fi un răspuns copleșitor de îndoială arătat de comunitatea creștină (Fapte 9:27:28).
Speranța mea pentru tine în acest moment vital al vieții tale este să ai răbdare cu scepticii și să găsești încurajare și comunitate în Dumnezeul tău și în acei creștini care sunt gata să te primească și să te ajute pe drumul maturității spirituale care îți stă înainte.
2. Ai răbdare cu prietenii și familia ta nouă
Când ai devenit urmaș al lui Isus, nu ai primit doar un nou Dumnezeu, ci și o nouă familie (1 Petru 2:9-10, Evrei 12:22-24). Acum faci parte dintr-o familie globală, multiculturală, multietnică, din orice trib, limbă și națiune, din orice cultură și pătură socială (Efeseni 2:12-13, Galateni 3:28, Apocalipsa 7:9). Cel mai important lucru pe care îl avem în comun este Isus, planul Lui și mesajul împăcării (Romani 1:16-17). Bisericile locale sunt pline de necreștini, creștini noi, creștini cinici și epuizați, creștini suferinzi, creștini cărora le merge bine, teologie bună și teologie proastă, asemănare autentică cu Cristos și ipocrizie grosolană, victorie și înfrângere. Te vei încadra bine în fiecare dintre aceste cercuri în momente diferite ale umblării tale pe calea noii tale credințe.
Aș vrea să te încurajez să îți amintești că, pe măsură ce te lupți cu tine însuți și cu comportamentul altora, cu toții ne aflăm în toiul unui proces lent, pe viață, al transformării personale din interior spre exterior (2 Corinteni 3:18, 2 Petru 1:5-8). Dumnezeu ne remodelează pe noi toți să ne asemănăm din ce în ce mai mult cu Isus în ce privește sentimentele, emoțiile, gândurile, cuvintele și faptele noastre (Romani 8:29). Ar fi fain dacă s-ar fi întâmplat așa în mod automat când ne-am încrezut pentru prima oară în Isus cel din Biblie, dar nu așa stau lucrurile. Bine ai venit în această călătorie. Însă pe măsură ce ne aflăm în această călătorie împreună, din când în când vom fi niște ipocriți cu toții și vom avea nevoie ca Dumnezeu să ne dea nivele supraumane de răbdare unii pentru alții. Vei fi dezamăgit de cât de lent se desfășoară procesul schimbării înlăuntrul tău și uneori în alții. Cel care produce transformarea (Dumnezeu) și inevitabila certitudine a acesteia (Filipeni 1:6) este nădejdea noastră colectivă și sursa smereniei noastre comune (Efeseni 4:2).
3. Ai răbdare cu prietenii și familia ta din trecut
Atunci când oamenii Îl întâlnesc pe adevăratul Isus pentru prima oară, unul dintre lucrurile pe care mulți le experimentează este că devin „zeloși” (hiper-pasionați, euforici). Vor să spună tuturor că L-au întâlnit pe Isus. Acest zel este un lucru bun, însă deseori este exprimat printr-un ton, prin cuvinte și fapte imature, provocatoare din punct de vedere spiritual. Unii numesc această perioadă a venirii la credință „etapa luptătorului în cușcă”. Aceste moduri de interacțiune bine-intenționate, dar greșite, conduc deseori la primele experiențe ale credinței noastre în urma cărora ne simțim rușinați mai târziu, în umblarea noastră cu Isus.
Este important să îți amintești că ceea ce Dumnezeu a folosit pentru a te atrage la El este bunătatea, adevărul și dragostea, nu aroganța, atitudinea acuzatoare sau provocatoare a celor care se declară creștini (Ioan 3:16, Romani 2:4). Sinceritatea față de alții în privința lui Isus este esențială. Totuși, împărtășind mesajul Lui cu smerenie, răbdare și dragoste te va ajuta să eviți distrugerea inutilă a podurilor relaționale.
Dumnezeu vrea să folosească poduri relaționale în grupurile tale de prieteni, în comunitatea și familia ta din trecut pentru a-i atinge și pe ei. Așa că, pe măsură ce alimentezi focul noii tale râvne pentru a spune lumii despre adevăratul Isus, să faci ceea ce a spus Pavel: „Vorbirea voastră să fie întotdeauna cu har, dreasă cu sare, ca să știți cum trebuie să răspundeți fiecăruia.” (Coloseni 4:6).
4. PĂSTREAZĂ ADEVĂRATUL STANDARD
Probabil sunt câțiva lideri creștini in viața ta pe care ai început să îi apreciezi și să îi privești într-un fel aparte. Acesta e un lucru bun. Totuși, e important să înțelegem încă de la început că până și cei mai respectați și săritori lideri creștini ne vor dezamăgi. Povestea apostolului Pavel din Noul Testament este un exemplu bun (Luca 22:31-34; 54-62).
E important să înveți cum să îi prețuiești și cum să înveți de la liderii creștini, însă fără a-i confunda cu Isus pe parcurs. În caz contrar, atunci când (nu dacă) te vor dezamăgi, credința ta va fi amăgită pentru că speranța și așteptările tale de la liderii umani au fost și ele amăgite. Privește la Isus și la Cuvântul Lui pentru a vedea standardul și tiparul adevărat al Creștinismului și al masculinității creștine. În El, nu vei fi dezamăgit niciodată (1 Corinteni 11:1, Evrei 12:1-3).
5. CREAZĂ RELAȚII STRÂNSE, CENTRATE PE CRISTOS
Toți urmașii lui Isus stau înaintea lui Dumnezeu atât pe cont propriu (Galateni 6:5), cât și ca o mare comunitate (Fapte 2:42-47). Unul dintre cele mai importante lucruri de a forma în acest moment de tranziție al vieții tale este un grup mic de creștini vulnerabili, care Îl iubesc pe Isus și sunt devotați bunăstării și dezvoltării unii altora (Evrei 10:24-25). Ai nevoie de un grup de prieteni și mentori devotați să se ajute între ei să iubească, să slujească și să fie transformați de Isus, alături de care să călătorești tot restul vieții. Cu toții avem nevoie de acest tip de relații strânse, centrate pe Cristos. Te încurajez să dezvolți acest tip de relații cu cei care demonstrează următoarele trăsături:
- Iubesc Evanghelia harului lui Dumnezeu (Efeseni 3:7).
- Te cunosc cel mai bine (Filipeni 2:22).
- Te iubesc cel mai mult (cu o smerenie autentică, Galateni 6:2-3).
- Nu le este teamă să îți spună ceea ce nu vrei să auzi (Coloseni 3:16).
- Motivația lor este mereu restaurarea ta (Galateni 6:1).
6. ISUS E REGE CU ADEVĂRAT
Îmi place mult titlul noului tău album: „Isus e Rege” (Jesus is King). E adevărat! Acest adevăr trebuie să ne modeleze speranța pentru omenire și să ne facă să fim speranța pentru pacea globală către care îi îndrumăm pe oameni. Relația ta cu Isus are ramificații în orice sferă a vieții, inclusiv cea politică. Cu toate acestea, ceea ce face Dumnezeu în viața ta și în lumea Lui nu depinde de politică sau politicieni. Spun asta pentru că am observat că ești de părere că e important să-ți declari public opinia politică și să îți arăți sprijinul pentru anumiți politicieni.
Nu ți-aș spune niciodată să nu faci asta, dar e important să îți amintești că Isus este Singurul care va aduce această lume într-o stare de pace, bunătate, armonie, desăvârșire (Apocalipsa 21:1-5). Însă El vă face asta prin lucrarea Duhul Său, prin Evanghelie, oameni și prezența Lui nemijlocită, nu neapărat prin legislație și autoritate politică omenească. Aspectul relației dintre credința ta și sfera politicului este ceva la care va trebui să lucrezi toată viața ta. Lucrul esențial este în care dintre ele îți pui încrederea și speranța supremă. Sper că vei continua să te concentrezi asupra iubirii de Isus și declarării Evangheliei, asupra modurilor și lucrărilor lui Isus, știind că El va avea grijă de restul.
7. RĂMÂI ADÂNCIT ÎN EVANGHELIE
Mesajul Evangheliei este minunat, atât simplu, cât și profund. În fiecare zi avem nevoie să ne amintim că Isus a trăit o viață perfectă de om, în locul nostru. El nu a păcătuit niciodată în niciun fel la nivelul dorințelor, imaginației, gândurilor, atitudinilor, cuvintelor sau faptelor. El a murit moartea pe care noi o merităm. A înviat din morți, ceea ce noi nu am putea face vreodată, învingând moartea pentru noi. Dacă Îl cunoaștem și L-am primit pe El, nu mai suntem vinovați înaintea Lui, ci inocenți. Nu mai suntem rușinați, căci onoarea ne-a fost restaurată înaintea ochilor și Împărăției lui Dumnezeu. Nu mai suntem sclavi ai fricii, ci suntem umpluți cu putere pentru a ne schimba și a învinge răutatea pe care o întâlnim înlăuntrul și în jurul nostru.
Kanye, toate acestea fac parte din vestea bună a Evangheliei în care ai crezut. Iar Evanghelia conține mult mai mult decât am menționat aici. Dar ceea ce vreau să spun este că Evanghelia nu înseamnă Creștinismul față în față, ceea ce vei practica tu acum, pe măsură ce te adâncești mai mult și mai mult în credința ta. Evanghelia este pe vecie motivația, combustibilul și nădejdea relației tale cu Dumnezeu, a transformării tale, a viitorului și relațiilor umane autentice și pașnice. Te rog, petrece restul vieții adâncindu-te în ceea ce implică dragostea lui Dumnezeu pentru tine în viața, moartea și învierea lui Isus, iar acel principiu organizatoric al vieții va aduce toate celelalte aspecte în orbita potrivită (Romani 16:25, 1 Corinteni 15:1-2).